Лице за да знаете: Проектантът едно-на-а-вид Парчета от устойчиви тъкани

Когато става въпрос за намиране на вдъхновение, на дизайнер Джон Александър Скелтън е по-вероятно да се обърнат към музеи и архиви в интернет. В края на краищата, той има идеята за неговата колекция MA в Central Saint Martins – което му спечелва престижната L’Oreal награда на училището по-рано тази година – от архивите на Mass наблюдение, обширна антропологично изследване в средата на 20-ти век. „Британската библиотека е невероятен ресурс“, казва Скелтън. „Обичам изследвания, тъй като въведете различни светове и това е така, обогатяващо. Това е интересно как преплетени текстил е с политика и социална история. “

Роден в Йорк, Англия, за да механик баща и една майка, която работи в областта на застраховането, Скелтън е израснал с кънки и играе баскетбол. Той не открият начин до навършване на 17, когато той е работил в луксозни дрехи магазин, наречен Сара Coggles в родния си град. „Само като видя дрехите ми даде нов поглед върху това, което мога да направя“, казва той. „От този момент нататък, аз бях обсебен.“ Скелтън учи изкуство в Brighton University преди да се премести да учи мода в Лондонския колеж за мода и след това в Saint Martins.

Джон Александър Скелтън Credit Райън Скелтън
Въвеждане на кутия за обувки размер Източен Лондон студио Скелтън могат да се чувствам малко като влязох в друга време. Парчета от неговата колекция есен / зима 2016 – които са изработени предимно от рециклирани материали като антични френски листове и стари зърно чували – изглеждат като скъпоценни реликви откриха векове, след като те са били направени. „Има известна строгост за миналото, което аз съм привлечен“, казва той. „Но е важно да се знае какво е в миналото и да вземе, че да се направи нещо модерно.

Последната му колекция есен илюстрира този момент: тя е вдъхновена от историята на търговията на разногласия памук между Индия и Великобритания през 1920 година, която кулминира в khadi движение на Ганди, който се застъпва за ръчно предене и handweaving на памук като акт на анти-империалистическа протестира.